به گزارش مهر دنا، رضا چمن اظهار داشت: بسیاری از ویژگیهای آسیبهای اجتماعی مانند ابعاد اجتماعی گسترده، مرتبط بودن آسیبها در مورد بیماری ایدز نیز صادق است و از این رو، باید به ایدز فراتر از یک بیماری معمولی و به عنوان یک آسیب اجتماعی نگاه کرد.
وی با بیان اینکه در آسیبهای اجتماعی بخش عمدهای از جامعه در معرض خطر بوده و از سوی دیگر این آسیبها ریشههای متعدد دارند تصریح کرد: در بحث ایدز هم این سلسه آسیبها وجود دارد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: بسیاری از آسیبهای اجتماعی ارتباط پیچیدهای با هم دارند که بیماری ایدز نیز با این آسیبها مرتبط است، از سوی دیگر در بحث آسیبهای اجتماعی نیاز به یک بسیج اجتماعی و استمرار فعالیتها وجود دارد که در مورد ایدز نیز به این موارد نیاز است.
چمن تصریح کرد: نکته دیگر در مورد آسیبهای اجتماعی این است که ما موفق به ریشهکنی و حذف آنها نمیشویم بلکه عمده تلاش ما بر کنترل و پیشگیری بوده که این مورد در رابطه با بیماری ایدز هم صادق بوده، بنابراین ایدز فراتر از یک بیماری معمول است.
وی در ادامه گفت: دوره آلودگی و نهفتگی بیماری ایدز بسیار طولانی بوده و به طور میانگین از زمان ورود عامل ایدز یعنی ویروس اچ.آی.وی به بدن تا بروز عوامل بالینی حدود ۱۰ سال طول میکشد که این دوره به عنوان دوره آلودگی نام برده شده و در این دوره هیچگونه علائم بالینی وجود ندارد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد افزود: اما هنگامی که کلمه ایدز را به کار میبریم، منظور ابتلا بوده که مرحله ابتلا زمانی است که بیماری علائم بالینی دارد.
چمن به آمار آلودگی و ابتلا به ایدز در دنیا اشاره داشت و تصریح کرد: آمارها از سال ۱۹۸۱ که اولین مورد از آلودگی به این ویروس در دنیا گزارش شد تا پایان سال ۲۰۱۵ نشانگر این است که بیش از ۳۷ میلیون آلوده و مبتلا به عامل ایدز در دنیا زندگی میکنند.
وی ابراز کرد: بر اساس مطالعات جهانی نیز تخمین زده میشود که به همین تعداد یعنی تقریبا حدود ۳۷ میلیون نفر تاکنون جان خود را در اثر بیماری ایدز از دست دادهاند که از این آمار بیش از ۲۵ میلیون نفر به قاره آفریقا، حدود ۵ میلیون نفر به آسیا و حدود ۶ تا ۷ میلیون نفر به آمریکا و اروپا اختصاص دارد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه شناسایی اولین موارد ایدز در ایران به سال ۱۳۶۵ مربوط میشود، ادامه داد: آمار تجمعی ما نشانگراین است که تا تیرماه امسال حدود ۳۳ هزار نفر بیمار آلوده و مبتلا به ایدز در ایران شناسایی شده است.
چمن بیان کرد: آمارهای جهانی از ناشناخته بودن ۴۰ درصد افراد آلوده به ایدز حکایت دارد که بر این اساس در ایران نیز تنها حدود ۶۰ درصد شناسایی شده و ۴۰ درصد شناسایی نشدهاند، البته تخمینهای دیگری نیز وجود دارد که در ایران باید بیش از ۹۰ هزار فرد آلوده و مبتلای به ایدز وجود داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه اولین موارد از ابتلای به ایدز در استان کهگیلویه و بویراحمد در سال ۱۳۷۷ شناسایی شد، ابراز کرد: از آن زمان تاکنون بیش از ۲۰۰ بیمار آلوده و مبتلا به ایدز در استان شناسایی شده است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه الگوی انتقال ایدز در استان ما نیز مشابه الگوی انتقال در کشور است، تصریح کرد: آمارها نشان میدهد که بیش از ۶۸ درصد موارد شناسایی شده در کشور از راه انتقال تزریقی، حدود ۱۸٫۵ درصد از راه ارتباط جنسی، درصد کمی نیز از طریق خون و فراوردههای خونی و انتقال از طریق مادر به کودک بوده و در حدود ۱۲ درصد موارد نیز راه انتقال نامشخص است.
دکتر چمن شایعترین راه انتقال ایدز در دنیا را از طریق ارتباط جنسی عنوان و بیان کرد: در ایران نیز در سالهای اخیر الگوی انتقال در حال تغییر بوده و در یکی دو سال اخیر حدود۴۰ درصد از طریق انتقال جنسی بوده است.
وی با بیان اینکه حدود ۸۶ موارد شناسایی شده ایدز در ایران مربوط به آقایان و حدود ۱۶ درصد مربوط به خانمها بوده، افزود: در دو سال اخیر حدود ۴۰ درصد آلودگی و ابتلا به ایدز در خانمها بوده که این آمار نیاز به بررسی بیشتر در این خصوص را گوشزد میکند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد ۴ راه انتقال ایدز را “اعتیاد تزریقی”، “ارتباط جنسی”، “خون و فراوردهها خونی” و “انتقال از طریق مادر به کودک” عنوان و اظهار کرد: به جز این راههای شناخته شده، از سایر راهها ماندن بوسیدن، بزاق، عرق یا نیش حشرات ویروس ایدز منتقل نمیشود و تاکنون انتقال از این راهها گزارش نشده است.
چمن بیان کرد: تشخیص این بیماری در مراحل اولیه بسیار سخت است، و راه مگر اینکه متخصصین عفونی به خاطر رفتارهای مخاطره آمیز افراد مشکوک باشند بیماری ایدز در مراحل اولیه علائمی مانند سرماخوردگی داشته و مانند هر عامل ویروسی دیگری ممکن است چند هفته ابتدایی بعد از ورود عامل ایدز فرد دچار کسالت و خستگی شده و تب ملایمی را تجربه کند اما جز این علائم یک بیماری ویروسی معمول، علامتی که به طور اختصاص بتوان بیماری مانند ایدز را حدس زد وجود ندارد.
وی عنوان کرد: توصیه میشود ۳ تا ۶ ماه بعد از تماس مشکوک که خطر انتقال وجود دارد آزمایش انجام شود، اما وقتی بیماری وارد مراحل بالینی شده عفونتهای فرصت طلب مانند عفونتهای دستگاه گوارش، عفونتهای کلیوی، عفونتهای دستگاه تنفس فرد را از پا درآورده و فرد دچار اسهال مداوم و مزمن، بزرگی غدد لنفاوی در نواحی مختلف بدن، تب مداوم و مستمر شده و در انواع پیشرفته نیز ممکن است انواعی از سرطان را در فرد مبتلای به ایدز مشاهده کرد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه درمانهای متعدد و متفاوتی در دنیا برای بیماری ایدز در دسترس است، عنوان کرد: هیچکدام از این درمانها علاج به مفهوم مطلق نمیکند، اما میتواند بقای فرد را طولانی کرده و کیفیت زندگی را تاحدودی بهبود دهد و در مادران باردار نیز میتواند خطر انتقال به نوزاد را کمتر کرده و همچنین امکان ابتلا به انواع بیماریهای عفونی کمتر میشود.
چمن گفت: با وجود همه تحقیقات انجام شده تاکنون تلاشها برای بهدست آوردن واکسن ایدز بی نتیجه بوده و اساس کار به بحثهای پیشگیری برمیگردرد که در رأس پیشگیری نیز بحث آموزش قرار دارد که باید متناسب با گروههای سنی مختلف بسته آموزشی تهیه کرد.
وی تصریح کرد: مهمترین نکته در بحث آموزش بحث پرهیز از بی بند و باریها، پایبندی به خانواده، خویشتنداری و کنترل راههای ارتباط جنسی بوده و در بحث اعتیاد تزریقی نیز کار اساسی درمان معتادین با متادون و تبدیل معتاد تزریقی به معتاد خوراکی و کاهش سوءمصرف است.
انتهای پیام/
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0