سدآبریز باعث کاهش رسوب گلولای درمخزن مارون شده وعملا نه تنها ضرری ندارد بلکه عمرمفیدسدمارون راافزایش میدهد برادران خوزستانی هم بهتره بجای آبیاری به روش عصرحجر وکشت گوجه وهندوانه وبرنج که باخوی بیابانی خوزستان سازگارنیست بسوی استفاده از روشهای نوین آبیاری وکشت محصولات متناسب با آب وهوای خوزستان بروندو نه انکارحق شرعی وقانونی دیگران
یادداشت فعال رسانهای : سد آبریز بهار اقتصادی را در کهگیلویه رقم می زند
با احداث سد آبریز بهار اقتصادی در کهگیلویه رقم زده شده و در آیندهای نزدیک، کهگیلویه سرشار از رونق اقتصادی و اشتغالزایی شده و به عنوان یکی از قطبهای جنوب کشور کشاورزی را متحول خواهد کرد.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی “مــــهر دنا” سید مصطفی گنجی خبرنگار و فعال رسانهای و اجتماعی طی یادداشتی با اشاره به اهمیت احداث سد آبریز نوشت:
🔹رود مــــارون از رشته کوه زاگرس در استان کهگیلویه و بویراحمد سرچشمه میگیرد و با عبور از بهبهان و آغاجاری در استان خوزستان جریان مییابد و به رود جراحی، تالاب شادگان و در فصلهای پرآب نیز به خلیج فارس میریزد.
🔸آب رودخانه مارون از استان کهگیلویه و بویراحمد خارج میشود. حوزه آبریز آن مناطق غربی بویراحمد سفلی و قسمت اعظم طیبی و دشمن زیاری را در بر میگیرد.
🔹رودخانه پرآب مارون با ظرفیت سالانه یک میلیارد متر مکعب آب از کنار دشت های پهناور و تشنه شهرستان کهگیلویه می گذرد و از این ظرفیت بزرگ برای توسعه کشاورزی منطقه هیچ بهرهای برده نمیشود.
🔸از ۷۰ هزار هکتار زمین زراعی شهرستان کهگیلویه کمتر از یک دهم آن آبی است و در سایر اراضی کشت دیم نیز با هزینه های گزاف و درآمد حداقلی انجام می شود.
🔹شهرستان های کهگیلویه و چرام اکنون با وجود دشت های وسیع و اراضی مستعد کشاورزی و ظرفیت های بالقوه در بخش های مختلف صنعتی و گردشگری ولی به دلیل نبود برخی زیرساخت ها توسعه چندانی نیافته اند.
🔸استان کهگیلویه و بویراحمد یکی از استانهایی است که در زمینه کشاورزی شهرت یافته اما سالهای زیادی است که شهرستانهای کهگیلویه و چرام بخاطر خشکسالی های پی در پی در زمینه کشاورزی رشد چندانی ندارد.
🔹بیکاری در کهگیلویه بیداد میکند و جوانان و نیروهای تحصیلکرده این شهرستان برای فرار از بیکاری و داشتن منبع درآمد به ناچار به استانهای جنوبی کشور و در بنادر عسلویه به کارگری مشغول هستند در حالی که میتوانستند در شهر و دیارشان در کنار خانواده به کشاورزی مشغول شوند و درآمد بیشتری داشته باشند.
🔸عملیات احداث سد مارون۲ معروف به “سد آبریز” طی حدود ۲۰ سال از سوی مسئولان شهرستانی و استانی و نیز نمایندگان ادوار مختلف مغفول ماند اما در دوران نمایندگی حجتالاسلام بزرگواری زمزمه احداث این سد بسیار مهم زده شد و پس از آن توسط نماینده سابق کهگیلویه و نماینده کنونی دنبال شد. این سد با هدف انتقال آب به ۳۰هزار هکتار از زمین های تشنه شهرستان های کهگیلویه و چرام است که مهرماه ۹۸ در سفر وزیر نیرو به کهگیلویه و بویراحمد نیز مورد تایید قرار گرفت.
🔹با ساخت سد آبریز، آب بصورت ثقلی از یک تونل به طول چهار هزار و ۹۰۰ متر به لولههایی به طول هفت هزار و ۴۰۰ متر انتقال و با احداث تونلی به طول شش هزار و ۴۵۰ متر آب به دشت های شهرستان های کهگیلویه و چرام انتقال می یابد.
🔸مطالعات فاز اول و دوم این طرح از سوی منابع آب اجرایی شده و این سد با ارتفاع ۱۵۰ متر و بصورت آر سی سی اجرا می شود و بر اساس تخصیص وزارت نیرو ۱۵۰ میلیون متر مکعب آب از این سد به دشت های کهگیلویه و چرام منتقل خواهد شد.
🔹سد آبریز که برای آبیاری بیش از ۳۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی شهرستان های کهگیلویه و چرام پیش بینی شده که علاوه بر شکوفایی و توسعه بخش کشاورزی، با تولید ۲۸ هزار مگاوات برق حتی برای دولت و مردم سود زیادی به ارمغان میآورد.
🔸سد آبریز در محدوده روستای آبریز در شمال شرقی شهرستان کهگیلویه احداث میشود و با اجرای این طرح بیش از ۳۰ هزار هکتار از زمینهای کشاورزی در ۲ شهرستان کهگیلویه و چرام به شبکههای نوین آبیاری مجهز خواهد شد.
🔹اعتراضات مردم خوزستان در طی سالهای گذشته بارها از سوی مسئولان شهرستان کهگیلویه پاسخ داده شد اما بازهم آب شیرین رود مارون آنها را سیراب نکرده و همچنان چشم طمع بیشتری به استفاده از آن دارند.
🔸امثال محمد درویش که خود را دلسوز محیط زیست قلمداد کرده چرا به این موضوع توجه ندارند که در طی ۴۵ سال گذشته حقآبه مارون به کهگیلویه داده نشده و اکنون که مردم این دیار میخواهند از حق طبیعی خود استفاده کنند چرا برخی به ظاهر دلسوز در این میان کاسه داغتر از آش شده و در پی نفاق بین مردم دو استان است؟
🔹در نظام تخصیص آب کشور، که به صورت رسمی توسط کمیته تخصیص آب وزارت نیرو و بر اساس اسناد بالادستی و قانون توزیع عادلانه آب در واقع تدوین شده بخشی از آورد رودخانه مارون سهم استان کهگیلویه و بویراحمد است که به صورت کامل تدوین شده و با عدد و رقم و در بازه زمانی کاملا مشخص یعنی در هر ماه سهم برداشت از رودخانه مارون توسط استان های کهگیلویه و بویراحمد و خوزستان بر اساس یک برنامه تایید و به استان ها ابلاغ شد.
🔸 در این سهم که حوضه آبریز مارون را شامل میشود بیش از ۴۰۰ میلیون متر مکعب در واقع سهم استان کهگیلویه و بویراحمد است و در این میان بخشی از این تخصیص را از طریق مهار آب یعنی احداث یک سد در بدنه و پیکره رودخانه مارون در استان کهگیلویه و بویراحمد برداشت میشود.
🔹در طول سالهای گذشته مطالعات زمین شناسی هیدرولوژی و هواشناسی و ژئوتکنیک، پدافند غیرعامل، زیست محیطی و باستان شناسی برای مکان یابی جهت احداث یک سد بر روی رودخانه مارون در کهگیلویه و بویراحمد انجام شد سرانجام به خاستگاهی در محدوده آبریز رسید.
🔸 قرار است بخشی از سهم کهگیلویه و بویراحمد بین ۱۳۵ تا ۱۸۰ میلیون متر مکعب از سهم بیش از ۴۰۰ میلیون در یک سدی به نام سد آبریز مهار شود یعنی سیلاب های زمستانهاش مهار شود و به مصرف صنعت، شرب و کشاورزی محیط زیست و تولید انرژی برق آبی برسد.
🔹احداث این سد با مجوز زیست محیطی که اخذ کرده و با مجوز تخصیصی که ۶ سال پیش اخذ کرده و مجوز باستان شناسی و با مطالعات فنی که انجام شده براساس اسناد بالادستی کشور کاملا سازگار است.
🔸سد آبریز صرفا سیلاب های زمستانه را مهار می کند و در خود نگه می دارد و در فصلی که در واقع بارش وجود ندارد آن ذخیره ای که مهار کرده به مصرف هدفش در واقع شرب، صنعت و کشاورزی می رساند. این سد هیچ گونه آثار منفی را در پایین دست نخواهد داشت چون بخشی از مصارف این سد به محیط زیست برمی گردد.
🔹 سیلاب های زمستانه ای که وجود دارد مازاد آن نیز از سد عبور می کند و به سد مارون میریزد. سرشاخه های پایین سد جریان های اصلی رودخانه موگرمون همه در مسیر خود جاری هستند و علاوه بر اینکه بر روی سد مارون بهبهان هیچ گونه تاثیر منفی ندارد در واقع به عنوان یک سد کنترل کننده رسوب برای سر مارون عمل خواهد کرد.
🔸انشالله با احداث سد آبریز بهار اقتصادی در کهگیلویه رقم زده شده و در آیندهای نزدیک، کهگیلویه سرشار از رونق اقتصادی و اشتغالزایی شده و به عنوان یکی از قطبهای جنوب کشور کشاورزی را متحول خواهد کرد.
سید مصطفی گنجی
۱۵ تیرماه ۱۴۰۱
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
سد آبریز، بخشی از حق آبه مردم ما هستش، ۲۴ سال از بهره برداری مارون میگذره بدون هیچ حقی برای مردم کهگیلویهی بزرگ و خوزستان، باید به فکر پرداخت حق این مردم از زمان بهره برداری سد مارون، هم باشد.
امثال درویش، به چه دلیل به این موضوع وارد شدند؟ آیا یک کنشگر محیط زیست، حق مردم بالادست را نمیبیند و به ادامه پروژه ۵۵۰هزار هکتاری کشاورزی خوزستان، توجه ویژه داره؟ تفرقه افکنی بین دو استان، عواقب خوبی نخواهد داشت…
با سلام مطالبه سد آبریز،مطالبه به حق مردمان شهرستان کهگیلویه وو چرام است امیدوارم که مسؤلین به این مطالبه به حق پاسخ مثبت دهند و مردم این دیار را از فقر و بیکاری نجات دهند
آیندهی کهگیلویه و چرام، بدون آبریز، تاریک و غمانگیز خواهد بود!
ما مردن کهگیلویه چیزی فراتر از حق قانونی خود نمیخواهیم.اگر کوچکترین مغایرتی با قانون داره از ان میگذریم.این پروژه هیچ گونه اسیبی ب محیط زیست نمیزند.در خصوص نگرانی در مورد تالاب شادگان بگویم که اگه تو فکر تالاب هستن این همه برنج کاری و هندوانه کاری که بیشترین میزان اب رو مصرف میکنه ،رو جمع کنن .چون این دو تا کشت میتونه اسیب بزنه.
ما مردم کهگیلویه و چرام چیزی فراتر از حق قانونی خود نمیخواهیم.اگه کوچکترین اسیبی به محیط زیست میزد ،ما مردم کهگیلویه در صف اول مخالفت با ان بودیم،چون مردمی هستلم که محیط زیست خط قرمز ماست،به خاطر اینکه زندگی مادی و معنوی ما لرها به طبیعت بسته است.در خصوص نگرانی مردم شادگان در مورد تالاب ،اگه واقعا تو فکر تالاب هستن بهتره دست از کشت هندوانه و برنج بردارند.ما از حق قانونی و شرعی خود که حق ابه ی مارون میباشد کوتاه نمی اییم ،تا اخرین …
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 6 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 6