نیروگاه‌های برق – آبی ظرفیتی فراموش شده برای کمک به توسعه در کهگیلویه و بویراحمد

کهگیلویه و بویراحمد با داشتن ۱۰ درصد آب‌های سطحی کشور ظرفیت قابل توجهی برای توسعه و افزایش نیروگاه‌های برق – آبی دارد ولی این مهم در برنامه‌ریزی مدیران و حتی سند آمایش استان نادیده گرفته شده است.

کد خبر : 11519
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۱ آذر ۱۳۹۸ - ۲۲:۰۸

مهر دنا/ کهگیلویه و بویراحمد با داشتن ۱۰ درصد آب‌های سطحی کشور ظرفیت قابل توجهی برای توسعه و افزایش نیروگاه‌های برق – آبی دارد ولی این مهم در برنامه‌ریزی مدیران و حتی سند آمایش استان نادیده گرفته شده است.

به گزارش مهر دنا از یاسوج، استان کهگیلویه و بویراحمد ۱۰ درصد آب‌های سطحی کشور را دارد که به‌دلیل بی‌توجهی مسئولان استانی از گذشته دور تاکنون این روان‌آب‌ها جز بخش اندکی مابقی از استان خارج و به خلیج فارس می‌ریزد در حالی که مردم این دیار از بیکاری، فقر و محرومیت رنج می‌برند.

متوسط بارندگی در این استان ۷۲۰ میلی‌متر است که این میزان در برخی سال‌ها از جمله سال زراعی گذشته به بیش از یک هزار میلی متر در سال گذشته رسید که در ۲۰ سال اخیر بی‌سابقه بوده است.

کهگیلویه و بویراحمد دارای ۱۵ رودخانه دائمی، ۵۱ رودخانه فصلی و ۱۳ آبشار فصلی در مناطق مختلف است که در صورت سرمایه‌گذاری در بخش آب از جمله نیروگاه‌های برق – آبی می‌تواند عنوان بهشت سرمایه‌گذاری در این حوزه را با خود یدک بکشد.

مردم ما هرگز فراموش نمی‌کنند در استانی با داشتن ۱۰ درصد روان آب‌های ایران در سال‌های گذشته به‌صورت مکرر شاهد قطعی برق بودند تا جایی که قطع و وصل با برنامه داد آنها را درآورده بود و به نوعی کاری شبیه سهم‌‌بندی اجرایی شد.

جالب است در کشورهایی که امکان ساخت سد وجود ندارد از روش‌های دیگر همچون ذخیره‌سازی برق به صورت هوای فشرده، ذخیره‌سازی چرخ طیار، ذخیره‌ساز حرارتی، ذخیره‌ساز مغناطیسی ابر رسانا و ذخیره‌ساز ابرخازن استفاده می‌کنند در حالی کهگیلویه و بویراحمد برای احداث سدهای کوچک و بزرگ با توجه به شرایط تپوگرافی جان می‌دهد.

همه می‌دانیم وجود نیروگاه‌های برق آبی سبب ایجاد ظرفیت ذخیره برق می‌شود یعنی توسط آنها می‌توانیم برق مازاد را ذخیره کرده به این ترتیب که روی یک رود خانه دو سد پشت سر هم می‌سازند که اولی در ارتفاع بالاتری از سد دوم احداث می‌شود و در طول روز با مصرف انرژی مازاد آب را از سد پایینی به سد بالای پمپ می‌کنند و در طول شب برگشت آب به سد پایینی سبب چرخش توربین شده و برق ذخیره شده دوباره برای مصرف به شبکه بر می‌گردد.

کمک این نیروگاه‌ها در تامین برق و افزایش انرژی الکتریکی تولیدی یک کشور انکارناپذیر است در حالی که می‌شود نام توسعه پایدار را نیز برای آن انتخاب کرد زیرا کمترین صدمه را برای محیط زیست فراهم می‌‌آورد.
معاون شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه هم اکنون ۵ نیروگاه زنجیره‌ای در شهرستان دنا با ظرفییت ۱۶٫۸ مگاوات در حال بهره‌برداری است گفت: مدیریت این نیروگاه‌ها تحت حوزه معاونت حفاظت و بهره‌برداری است.

آرش مصلح با اشاره به اینکه حدود ۳۰ نفر نیروی متخصص بومی در امر بهره‌برداری و کنترل این نیروگاه‌ها مشغول هستند، افزود: علاوه بر تولید برق پاک و سازگار با محیط زیست، پایداری شبکه برق منطقه، اشتغال و غیره سالیانه حدود ۳۵ میلیارد ریال فروش برق این نیروگاه‌ها وارد سیستم مالی و درآمدی استان می‌کند.

وی نگاه علمی و زیست محیطی به مدیریت منابع آب و انرژی را ضروری دانست و ادامه داد: ۲۲ ساختگاه مناسب برای احداث نیروگاه‌های برق-آبی در استان مطالعه شده که آماده سرمایه‌گذاری بخش خصوصی است.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری کهگیلویه و بویراحمد نیز پاکترین انرژی را برق – آبی دانست و خاطرنشان کرد: ساختگاه‌های مطالعه شده بر روی رودخانه‌های مهریان، مارون، حاج قلندر در زهره و پراشکفت به لحاظ توپوگرافی جغرافیایی مستعد تولید برق هستند.

وحید محمدی‌تبار با تاکید بر اینکه مدیریت منابع آب و انرژی از ضرورت‌ها و نکات کلیدی در طرح آمایش سرزمینی و توسعه استان است، بیان کرد: بدون شک سالانه می‌توان بخشی از هزینه‌های جاری مملکت را از طریق تولید برق با اجرای این پروژه‌ها تامین کرد.

انتهای پیام/تسنیم

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.